לב חופשי: מה כדאי לדעת על ניטור לא פולשני של מערכת הלב וכלי הדם

Getty images: sitox

מחלות לב הן הגורם העיקרי לתחלואה ולמוות בישראל ובעולם כולו, כשהעיקרית בהן היא מחלת לב כלילית. על אבחון מחלת לב כלילית, ניטור לא פולשני של מערכת הלב וכלי הדם והקשר ביניהם

מחלות לב הן גורם מוביל לתחלואה ותמותה בישראל ובעולם כולו. מחלות לב הן סיבת המוות השנייה בישראל (לאחר סרטן) ובשנת 2011 יוחסו להן כ-17% מכלל הפטירות בישראל. על פי הנתונים, 10.2% מהגברים ו-7.1% מהנשים בישראל סובלים ממחלת לב כלשהי.

מחלות לב וכלי-דם, דוגמת אי ספיקת לב ויתר לחץ-דם, הן גורם המוות הראשון בעולם המערבי ומהוות נטל כלכלי משמעותי על החברה. מחקרים מצביעים על כך שלמרות השיפור ברמת הרפואה - הנטל הכלכלי של מחלות לב צפוי לעלות בעתיד. 

עיקר התחלואה והתמותה ממחלות לב נגרמות על ידי מחלת לב כלילית - מחלה הפוגעת בעורקים המספקים דם לשריר הלב, דבר העלול להוביל לתעוקת חזה ואוטם בשריר הלב. גורמי הסיכון העיקריים למחלת לב כלילית הם: היסטוריה משפחתית של מחלות לב, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של טריגליצרידים וכולסטרול בדם, סוכרת (בעיקר לא מאוזנת), עישון, היעדר פעילות גופנית והשמנה. צריכה מתונה של אלכוהול דווקא הוכחה כמגנה בפני מחלת לב כלילית, אך המגמה הזו מתהפכת במצבים של צריכה עודפת של אלכוהול.

יתר לחץ דם או לחץ דם גבוה היא מחלה כרונית המכונה לעיתים "הרוצח השקט", מפני שהאדם הסובל ממנה לעיתים קרובות אינו מודע לכך. יתר לחץ דם יכול לגרום לפגיעה מתמשכת בכלי דם של רקמות רגישות כגון הלב, כלי הדם בעין, ורקמת העצבים במוח והוא אחד מגורמי הסיכון להתקף לב, לאי-ספיקת לב ולמחלת כליות. איזון של ערכי לחץ הדם מפחית באופן משמעותי את הסיכוי לפגיעה באברי מטרה. אך מחקרים שנערכו בשנים האחרונות בארה"ב ובאירופה מראים שיעורי הצלחה חלקיים בשליטה ביתר לחץ דם, סביב 50-60%, וזאת עוד בטרם איגוד הלב האמריקאי (ה- AHA) המליץ על הורדת לחץ- דם המטרה מ- 140/90 ל- 130/80. יתרה מכך, ישנם חולים רבים עם תפוקת לב נמוכה אשר סובלים מלחץ גבוה בעורקים אך במדידה של לחץ הדם הערכים תקינים.  אלו חולים עם אי ספיקת לב שהיא מחלה שבה הלב איננו מסוגל לספק את הדרישות המטבוליות של האיברים השונים בגוף. זוהי מחלה כרונית, מתקדמת וקשה, המתפתחת לאחר פגיעה בשריר הלב ואובדן של תאי שריר בו. הסיבה העיקרית לתופעה זו של ערכי לחץ דם תקינים לכאורה בחולים אלו היא מכיוון שכלי הדם שלהם קשיחים וההתנגדות לזרימה בהם גבוהה באופן משמעותי. כך, שבחולי אי ספיקת לב שמציגים מדדים תקינים, דרושה בדיקה מיוחדת שתתן תמונה אמיתית על הלחץ הקיים בעורקים.  

הכלים העיקריים המשמשים לניטור חולים לבביים כוללים מדידות של לחץ דם, דופק, קצב נשימה וריוויון החמצן בדם (סטורציית חמצן).

ניטור לא פולשני של מערכת הלב וכלי הדם

ההתפתחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות מאפשרות לבצע ניטור המודינמי בלתי חודרני הכולל  את נפח הפעימה, תפוקת הלב, תנגודת פריפרית של כלי הדם, הספק הלב (Cardiac Power) וכמות הנוזלים בגוף (Total body fluid).

מערכת הניטור (NICaS (Non-Invasive Cardiac System היא מערכת הדמייה לא פולשנית, המבצעת מעקב אחר פרמטרים לבביים, נשימתיים ומעקב אחר מאזן הנוזלים. מערכת NICaS עוקבת באופן רציף אחר תפוקת הלב, נפח הפעימה, עוצמת הכיווץ החדרית, התנגדות כלי הדם לכיווץ הלב וכן כמות הנוזלים החוזרים אל הלב מהמערכת הוורידית. בכך מאפשר המערכת דרך חדשנית ורב ממדית להצגת המצב ההמודינמי של מטופלים הסובלים ממחלות המודינמיות שונות, ומספקת תצוגה פשוטה וברורה של מגמת המטופל. את הנתונים מכל קריאה של המערכת ניתן לראות על צג המכונה, ומכל מדידה ניתן להנפיק דו"ח אשר נשמר במערכת וניתן לשימוש לשם השוואה עם תוצאות קודמות וכך גם לקבל תצוגה של המגמה ההמודינמית של המטופל.

מחקרים שפורסמו בשנת 2004, 2013 ובשנת 2017 הצביעו על כך שלמרות שמערכת ה-NICaS עושה שימוש בשיטות ניטור עקיפות ולא פולשניות – הערכים שהיא מפיקה זהים לאלו המתקבלים בשיטות אחרות שנחשבות "מדויקות " כמו אקוקרדיוגרם. כמו כן במחקר שפורסם בשנת 2006 נמצאה מידת התאמה טובה במדדים שנבדקו  בשתי השיטות (NICaS ואקורקדיוגרם), ובנוסף לכך נמצא במחקר כי מערכת ה-NICaS עשויים לספק מידע קליני חשוב בנוסף לבדיקות מאמץ סטנדרטיות.

ממחקר שפורסם בשנת 2004, עולה כי השיטה החדשנית למדידת תפוקת הלב באמצעות מערכת NICaS עשויה להיות יעילה יותר מהשיטה הפולשנית הנפוצה כיום.

השימוש במערכת NICaS נמצא ככלי יעיל להערכה של יתר לחץ דם ריאתי, למניעת סיבוכים תוך ניתוחיים בחולים עם Pheochromocytoma, לשימוש במטופלי דיאליזה לשם מעקב בזמן הטיפול, וככלי עזר להתאמה של הטיפול בחולים עם יתר לחץ דם עמיד בפני טיפולים קודמים, כאשר המערכת גם נמצאה כיעילה בהעלאת ההיענות לטיפול מצד המטופלים, שיכלו להבין טוב יותר את מצב יתר לחץ הדם שלהם בזכות המערכת.

הניטור באמצעות מכשיר ה NICAS עשוי לשפר את מצבם לא רק של חולים אקוטיים, אלא גם, ובעיקר את מצבם של החולים הכרוניים בקהילה. לראיה - מנתונים שנאספו בארה"ב עולה כי שימוש במערכת ה- NICas הביאה להקטנה בשיעור האשפוזים החוזרים, ושיפור איזון יתר לחץ הדם מרמה של כ- 54% לרמה של כ- 90%.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים

דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים