ממשבר להזדמנות: רפואה מרחוק בתקופת הקורונה

Getty images: Marko Geber

שבועות לאחר התפרצות נגיף הקורונה, הפכה הטלה-רפואה לטכנולוגיה קריטית לטיפול רפואי והשימוש בה התרחב משמעותית. כעת נותר לקוות שיימשך במתכונת דומה

בשנה החולפת הבנו כי מגפה היא הזדמנות להתקדמות בשירותי הבריאות; בזכות התפרצות נגיף הקורונה (COVID-19) הגבירו מדינות רבות את השימוש בטלה-רפואה – פרקטיקה המשתמשת בטכנולוגיה כדי לספק טיפול מרחוק; רופא/ איש מקצוע מתחום הבריאות משתמש באמצעי תקשורת אלקטרונית (כגון מפגש בווידיאו) כדי לטפל במטופל שנמצא במיקום אחר.

ב-11 במרץ 2020 הכריז ארגון הבריאות העולמי (WHO) על התפרצות נגיף הקורונה כעל מגפה. במדינות רבות, התגובה הראשונית לכך הייתה סגירת מרפאות והפחתה, דחייה ואף עצירה של שירותים רפואיים רבים והטיפול השגרתי השתבש. כך, בתוך שבועות הפכה הטלה-רפואה (בייחוד ייעוצי וידיאו) לטכנולוגיה קריטית לטיפול רפואי תוך כדי ניסיון להפחית את העברת הנגיף בקרב מטופלים, משפחות וצוות רפואי. בזכות התקדמות טכנולוגית והניסיון שנצבר באסטרטגיות דיגיטליות חדשניות במגפות קודמות, התרחב השימוש בטלה-רפואה בתקופה זו, בייחוד במדינות מתועשות ובעיקר בארה"ב, בריטניה וסין. כך למשל, חלה ירידה של 42% בביקורים בחדרי מיון בארה"ב באפריל 2020 לעומת אפריל 2019, והמרכז הרפואי מאיו קליניק – מערכת הבריאות הגדולה ביותר בארה"ב – דיווח על עלייה של 2,000% בייעוצי הווידיאו ממרץ עד יולי 2020; צמיחה חסרת תקדים בניצול תשתיות הטלה-רפואה.

שיפורים טכנולוגיים והפחתת עלויות של פתרונות טלה-רפואה, בשילוב אינטרנט מהיר ושימוש גובר בסמארטפונים, מאפשרים ליישם במהירות ייעוץ רפואי מרחוק. עם תחילת המגפה, וכמעט בתוך כמה ימים, התבררו כמה סוגיות מהותיות. בהן:

  1. ניתן לטפל מרחוק במטופלים רבים, אלו שמצבם לא דחוף, ביעילות, מבלי לפגוע באיכות הטיפול בהם ובבריאותם. כך למשל, נמצא כי אפשר להשתמש בטלה-רפואה לניהול שוטף, בטוח ויעיל של מחלות כרוניות. מצד אחד, חולים כרוניים הם אלו שרגישים במיוחד לנגיף ונדרשים לריחוק חברתי, ומצד שני הם צריכים להיות במעקב רציף. ניהול יעיל של מחלותיהם יכול להפחית את חומרתן, והמגפה הדגישה את החשיבות שבניטורם מרחוק. כך למשל, גבר השימוש בשיחות טלפון/ וידיאו וסקירת נתונים ממכשירים לבישים לצורך טיפול בחולים במחלות לב וכלי דם.

  2. התשתית הדיגיטלית הנדרשת לתקשורת זמינה באופן נרחב בשני קצוות המפגש הקליני, ובקלות רבה דרך הסמארטפון ובכל מקום. מרבית מערכות הבריאות במגזר הפרטי והציבורי כבר השתמשו ברשומות בריאות אלקטרוניות, וכך הבטיחו את המשכיות הטיפול במטופליהן.

  3. ניתן לפתח את הלוגיסטיקה הנחוצה לטלה-רפואה במהירות – כולל כוח אדם, הכשרתו וזרימת עבודה – במינימום שיבושים והפרעות.

  4. לא צפויה התנגדות לצורת טיפול זו מכיוון שהיא מגנה הן על הספקים והן על המטופלים.

שירות זמין, בריאותי וכלכלי

מחקרים מראים כי טלה-רפואה מגבירה את הזמינות והנוחות של הטיפול הרפואי ומובילה לתוצאות בריאותיות דומות לאלו של ביקורים פיזיים. בנוסף היא תורמת לחיסכון כלכלי משמעותי, בין השאר באמצעות הפחתת אשפוזים וביקורים במרפאות ובתי חולים.

בנוסף לשיחות וידיאו קיימות מגוון טכנולוגיות טלה-רפואה. למשל, מכשירים שמקליטים את הלב והריאות, מבצעים הדמיה של האוזניים, הפה והעור, ומזהים את טמפרטורת הגוף, והנתונים מהם מועברים לרופא בזמן אמת באמצעות אפליקציה. קיימות גם מערכות לניטור לחץ דם, מדידת דופק וביצוע אק"ג שיכולות להעביר את הנתונים לצוות הרפואי באמצעות Wifi או בלוטות'. מכשירים נוספים, שניתן להשתמש בהם בעת ייעוץ מרחוק עם מומחה, הם למשל אמצעים דיגיטליים שמספקים תמונות וצלילים באיכות גבוהה מחלקי גוף.

מה הלאה? הנורמלי החדש

אין זה מפתיע אם כן שמערכות בריאות ברחבי העולם פונות כעת לטלה-רפואה ונזקקות לה כדי להשאיר מטופלים בבתיהם וליצור ריחוק במסגרות רפואיות ואחרות. המעבר המסיבי לטלה-רפואה המחיש את תרומתה לריחוק חברתי שמונע הדבקה ואת יעילותה הקלינית במקביל. סיטואציה זו עומדת בניגוד מוחלט לאימוץ האטי של הטלה-רפואה מהשנים האחרונות למרות ניסיון לימודי ויישומי משמעותי.

אם מסתכלים לטווח הקצר, ניתן לחשוב כי הטלה-רפואה מוגבלת לטיפול במשבר הנוכחי ותועלתה תתפוגג בסיומו. אך כעת עומדת בפני קהילת הבריאות הזדמנות חסרת תקדים ללמוד מהניסיון הנוכחי ולהפיק לקחים לעתיד, לתכנן מערכות טיפול אופטימליות ואיכותיות שיהיו נגישות, זמינות וחסכוניות יותר. עם זאת, יש לוודא שיעמדו באמות מידה שמבטיחות שירות בריאות איכותי. כך למשל, המטפלים ברפואה מרחוק צריכים להיות רופאים/ות מומחים/ות בתחום השירות הניתן, אחים/ות מוסמכים/ות, ומטפלי מקצועות בריאות בעלי הכשרה מוכרת בתחומם, לעבור הכשרה ייחודית לטלה-רפואה, לדעת להפנות את המטופל לבדיקה גופנית/ ייעוץ רפואי/ שירותי הצלה וחירום כשהמצב מחייב זאת, ולתעד את המפגש ברשומה רפואית כפי שהיו עושים אם הוא היה פיזי.

הטלה-רפואה הייתה קו הגנה מרכזי של מערכת הבריאות בהאטת התפשטות הנגיף. כעת, לאחר שהבנו עד כמה היא מייעלת את הטיפול הרפואי, משפרת את זמינותו, נוחה וחסכונית, יש להמשיך לשלב אותה גם בעשייה הרפואית היומיומית, בייחוד בטיפול במטופלים שנדרשים למעקב רציף. כך גם נכין את עצמנו להתפרצות המחלה המידבקת הבאה.


אין באמור לעיל, במידע או בתשובה כדי להוות בדרך כלשהי, ייעוץ רפואי או אחר כלשהו, המלצה או תחליף לטיפול כלשהו או המלצה למוצר או תכשיר כלשהו. אי לכך, יש לקרוא היטב את עלון המידע הנלווה לכל מוצר ולפנות לרופא לצורך קבלת טיפול או ייעוץ רפואי.

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

כיצד מצילים כבד לאחר הרעלה? כל הטכנולוגיות המתקדמות לניקוי רעלים בכבד

דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים

דיאליזה ביתית (פריטוניאלית\צפקית) – מהי? ומהו ההבדל בינה לבין דיאליזה בבית החולים