איך לנהל את תחילת ההעסקה של מטפלת סיעודית?

Getty Images: Dean Mitchell

אחרי ההחלטה להעסיק מטפלת סיעודית מגיע שלב ההעסקה שפעמים רבות נתפש כמעט כבלתי אפשרי. מיכל גולדברג, יועצת ארגונית ויועצת לבני משפחה מטפלים, מפרקת את הקושי ונותנת טיפים לעבור את תהליך ההעסקה בשלום

אחד הדברים אליהם שמתי לב בעבודתי הוא שתחילת תהליך העסקת המטפלת הסיעודית (אני כותבת בלשון נקבה, אך הטקסט מתייחס לשני המינים) נתפס כאחד השלבים היותר מפחידים במהלך ניהול הטיפול בהורה. לא פעם אני שומעת על חששות מסוגים שונים, כמו: הביורוקרטיה מול ביטוח לאומי או תאגידי העובדים, קושי במציאת זמן, ניסיונות לא מוצלחים של חברים או מכרים, החשש להפוך למעסיק ועוד.

הקושי מובן לי גם מתוך מקצועי וגם מניסיוני האישי כבת משפחה מטפל והוא טבעי ביותר. בתוך תפקיד מלא במשימות וניסיון לנהל גם חיי שגרה אחרי קבלת החלטות מורכבת שבסופה הוחלט להביא מטפל/ת סיעודי/ת, מתחילה משימה חדשה והיא בלבד, גם במנותק מהמציאות, מלאה בחששות ולחצים. כל הקשיים האובייקטיביים האלה משקפים בפועל יציאה מאזור הנוחות וצורך לערוך שינויים בחיינו.

תהליך העסקת מטפלת סיעודית: הרבה פחות מפחיד כשמתחילים

זה מאוד אנושי לפחד ממשהו לפני שאנחנו מתמודדים אתו, אבל לא פעם ההתמודדות עצמה קלה יותר משחשבנו. ההחלטה להעסיק מטפלת סיעודית מביאה איתה המון שינויים והיא תחילתו של שלב חדש בטיפול בהורה. מכיוון שאנחנו נמצאים בתקופה לחוצה ומכיוון שההחלטה להעסיק מטפל מלווה לא פעם בקושי נפשי, גם המשימה נראית גדולה יותר ממה שהיא באמת.

ראשית חשוב להבין שתהליך העסקת מטפלת סיעודית הוא למעשה תהליך מאוד מובנה וברור מבחינה מעשית. אם עוקבים אחרי ההוראות ניתן למלא את המשימה על הצד הטוב ביותר.

הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

                                                                                                                     

 טוב למצוא איש קשר בלשכה המורשית שנוח לכם לדבר איתו, הוא ילווה אתכם זמן רב
טוב למצוא איש קשר בלשכה המורשית שנוח לכם לדבר איתו, הוא ילווה אתכם זמן רב Getty Images: Ridofranz

כדי להעסיק מטפלת סיעודית יש צורך בהיתר משום שהחוק בישראל אוסר על העסקת מטפלים סיעודיים ללא היתר. ההיתר ניתן מרשות האוכלוסין וההגירה לאחר קבלת זכאות מביטוח לאומי.

את המטפלת הסיעודית ניתן לגייס באמצעות הלשכות המורשות שגם מטפלות בקבלת אשרת העבודה.

יש מעט חריגים והנחיות שונות הקשורות גם במצב המטופל ובגילו, אולם באופן כללי ניתן לציין את השלבים הבאים בהעסקת מטפלת סיעודית:

  • יצירת קשר עם לשכה מורשית להבאה, תיווך וטיפול במטפלים סיעודיים – מומלץ לחפש המלצות על לשכות ולפנות למספר לשכות ולבחור בזו שבה היה לכם הכי נוח עם איש הקשר, יש לכך חשיבות גם לאורך העסקת המטפלת.
  • השגת זכאות להעסקת מטפלת סיעודית – דרך ביטוח לאומי.ניתן להעסיק מטפלת גם ללא זכאות מביטוח לאומי, אלא במימון עצמי או במימון מכספי ביטוח סיעוד פרטי של המטופל.
  • קבלת היתר להעסקת מטפלת סיעודית מטעם הרשות לאוכלוסין והגירה - את ההנחיות והטפסים לקבלת היתר להעסקת מטפלת סיעודית ניתן למצוא באתר רשות האוכלוסין וההגירה.
  • גיוס המטפלת הסיעודית. 

תחילת עבודתה של המטפלת הסיעודית מוסיפה לנו תפקיד חדש כמעסיק. לכן מומלץ להבין את החובות כמעסיק ואת זכויות העובד מתוקף החוק במדינת ישראל, כמו: פנסיה, ימי חופשה, פיצויי פיטורין וכדומה.

קשיים בהתמודדות עם ההחלטה להעסיק מטפלת סיעודית

מעבר לבירוקרטיה, העסקת מטפלת סיעודית גם תופסת אותנו, בני המשפחה המטפלים, בתוך תפקיד רווי משימות ועם לא מעט התמודדות רגשית הנובעת מהקושי לראות את יקירנו במצבם, מהיפוך התפקידים ומרגשות לא מעובדים אחרים ותוך ניסיון גם לקיים את חיינו כסדרם. זה מצב מורכב שיש בו לא מעט קושי שלחלקו איננו מפנים תשומת לב.

התוצאה של התהליך מצדיקה את המאמץ ומיטיבה עם הטיפול בהורה
התוצאה של התהליך מצדיקה את המאמץ ומיטיבה עם הטיפול בהורה Getty Images: Obencem

במציאות אופטימלית היה לנו את הפנאי לפתור את כל הסוגיות המתעוררות אך בחיים עצמם זה קשה יותר. לכן חשוב להיות ממקודי מטרה ולטפל במה שניתן לטפל כדי לצלוח את אתגר מציאת וגיוס המטפלת הסיעודית:

הקלה במישור הרגשי: חשיבה יוצרת מציאות

ישנם לא מעט קשיים אובייקטיביים בתהליך אך אם נזכור את המטרה הגדולה, יהיה לנו קל יותר להתמודד עם המכשולים. חשוב לזכור שהעסקת המטפלת נועדה לשפר את איכות החיים של יקירנו, תטיב עם הטיפול ותאפשר את ההשגחה הדרושה וגם הימצאות של אדם נוסף בבית. התוצאה במקרה הזה מצדיקה את המאמץ. בנוסף טוב לזכור שהעסקת המטפלת אמורה להוריד מאתנו לא מעט מהתפקידים, מה שישפר גם את איכות החיים שלנו כבני משפחה מטפלים ויקל על השחיקה הנגרמת מהטוטאליות בתפקיד בן המשפחה המטפל. אגב ויתור על שם התואר זר/ה, כמו שעשיתי בטור שלי, גם מסייע מנטלית כיון שהשימוש בתואר "זר" מיד יוצר ניכור – נסו מטפלת סיעודית – זה משנה את הגישה.

חיזוק הקשרים במשפחה

שיחות עם ההורה, שיתוף מלא בתהליך שלו ושל שאר בני המשפחה הם גורמים מקלים לא פחות. נסו לחלק את התפקידים בתהליך העסקת המטפלת בין כמה בני משפחה, לכך יש מספר יתרונות כמו: הקלת המאמץ הנדרש, התייעלות וקיצור זמנים ובעיקר חיזוק תחושת השיתוף בתוך המשפחה.

לקבל תמיכה מקצועית

כדי לעבור את התהליך על הצד הטוב ביותר חשוב מאוד להבין ולדעת. לכן חשוב לקרוא את המידע שניתן להשיג ברשת ולשמוע על ניסיונם של אחרים. אלה בהחלט יכולים לסייע כדי להימנע מטעויות ולייעל את התהליך. חשוב לדעת כי אינכם לבד - יש לא מעט אנשי מקצוע שניתן לפנות אליהם להתייעצות או ליווי, קבוצות ברשתות החברתיות, עמותות וארגונים שבהם ניתן למצוא אוזן קשבת ויד תומכת ובחלקם, למשל בארגון הישראלי לבני משפחה מטפלים (caregivers Israel), גם ללא תשלום.

תנו אמון בתהליך

כניסה לתהליך העסקת מטפלת סיעודית ללא אמון במערכת מראש צופה בעייתיות בתהליך. נכון שלא פעם אנחנו שומעים על מקרים שיוצרים אצלנו תדמית שלילית, אולם בקוב המקרים המצב אינו כזה. לכן התחילו את התהליך מתוך אמון במוסדות וזכרו שאם זה לא יוכיח את עצמו עדיין יש מה לעשות.

רוצים להכיר את המומחים שלנו? פה תוכלו לקרוא עליהם יותר

אתר זה נועד לסייע, להקל ולהנגיש חלק מהמידע הרב הנצבר ברשותנו, בין היתר בהסתמך על מידע שהועבר לידינו על ידי ארגון Caregivers Israel  ו/או פורסם על ידי  רשויות ציבוריות שונות. אין בתוכן לעיל להוות ייעוץ משפטי או אחר, ואין להסתמך על התוכן ללא ייעוץ מתאים.  המידע הוא כללי ועלול לא לשקף באופן מלא ו/או עדכני את הרגולציה, התקנון והנהלים הרלוונטיים. החברה תפעל לעדכן את המידע המוצג באתר זה ככל שהעדכונים יובאו לידיעתה.

במידה ומצאת כי התוכן ו/או חלק ממנו אינו מדויק או מטעה, אנא צרו איתנו קשר

שתפו מאמר זה

כתבות נוספות בנושא

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

מיגרנות בגיל מבוגר – סכנת חיים או אקמול וגמרנו?

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

וידיאו-תרפיה: טיפול דרך צילום לבני משפחה מטפלים

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

להתאים את הבית לבן המשפחה המתמודד עם דמנציה

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

תרופות, מזון ומה שביניהם: מה חשוב שבן המשפחה המטפל ידע

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

כיצד ניתן לצמצם את הסיכונים למחלות הדמנציה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

מה חשוב לדעת על תוספי תזונה בדגש על תקופת הקורונה?

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

משפט מניעתי: הכלים המשפטיים שמסייעים בתכנון

אתם לא לבד. הצטרפו אלינו לקהילת "דואגים למטפלים" בפייסבוק

אנחנו מחכים לכם, הקליקו כאן